Eija Tuumi

Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija

Länsimaisen lääketieteen opinnot: Lääketieteen perusteet, Tampereen terveydenhuolto-oppilaitos. ETCMA:n perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutus.

Perinteinen kiinalainen lääketiede

Kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha lääketiede eikä suinkaan mikään uskomushoito. Hyvä esimerkki siitä on että kiinalaiset kuvasivat mm. verenkierron jo 1600-luvulla sellaisena kuin se meillä tunnetaan, länsimainen lääketiede päätyi vasta 1800-luvulla samaan tulokseen. Jo 400-luvulla eKr. Kiinassa kirjoitettiin tekstejä joissa on merkintöjä lääketieteellisiin menetelmiin, lääkäreihin ja kehittyneeseen lääketieteen oppiin.

Tämä pitkällinen ja määrätietoinen perinteensiirron tuote on hyvin erilainen kuin länsimainen lääketieteemme. Kiinalainen lääketiede käsittelee sairastumista ja tervehtymistä aina kokonaisvaltaisesti. Kehon jokainen osa heijastaa tietyssä määrin aina kokonaisuuden osaa. Se mitä näkyy päällepäin, antaa osviittaa siihen mitä kehossa tapahtuu sisällä.

Tätä tietoa käytetään diagnostiikassa hyväksi ja näin saadaan paljon laajempi kuva siitä miten elimistö toimii.

Diagnosointi

Tarkastelemalla potilaan ulkoista olemusta, ihoa, puhetta, ääntä, liikehditään saadaan kyselyn lisäksi tietoa jota vielä tarkastellaan kielen tuoman informaation päälle. Kielen koko, muoto, väri, kate, kosteus ja alapinta antavat arvokasta lisätietoa siitä mitä elimistössä tapahtuu.

Kiinalaisen lääketieteen diagnosointiin kuuluu vielä näiden lisäksi pulssien tunnustelu, joka on pettämätön kertoja siitä mikä on Veren ja Energian tila elimistössä sekä antaa monipuolista tietoa sisäelinten tilasta. Keisarilliset lääkärit perustivat diagnoosin teon aikoinaan pelkästään pulssien tunnusteluun ja vieläkin hyvin pätevä mestari voi pulssit tunnusteltuaan luetella potilaan sairaudet.

Kun kyseessä on niska-hartiaseudun jännitystila, emme tietenkään tarvitse näin perusteellista diagnosointia, mutta kun potilaalla on esim. unettomuutta, vatsavaivoja, levottomuutta ja lisäksi ihottuma, tarvitsemme jo enemmän tietoa hyvän hoitotuloksen saavuttaaksemme.

Monet turvautuvat tähän vanhaan lääketieteeseen kun eivät ole saaneet apua vaivoihinsa muualta tai ovat kerran kokeiltuaan todenneet että kiinalaisella lääketieteellä voivat hoidattaa sairauksiaan tai ylläpitää terveyttään tehokkaasti ja turvallisesti vaikkapa ilman lääkkeiden haitallisia sivuvaikutuksia.

Monet vaivat hoituvat yhdellä käyntikerralla, mutta krooniset tai suuret vaivat vaativat useamman hoitokerran tai ylläpitohoidon. Oikeanlainen ravinto, liikunta, lepo ja elämäntavat yleensä auttavat paranemista ja nämä asiat huomioidaan myös hoidossa riippuen siitä mitä ongelmaa hoidetaan.

Ajanvaraukset ja tiedustelut

040 546 7653 ma-pe klo 9 – 17

Vastaanotto

Hämeenkatu 25 A (Turvan porttikongi) 33200 Tampere© 2020 Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Eija Tuumi.
Ajanvaraukset ja tiedustelut: ma-pe 9-17 040 546 7653. Hämeenkatu 25 A, 33200 Tampere

>