Hoitomuodot Akupunktio

Maailman terveysjärjestö WHO on laatinut listan sairauksista, joiden hoidossa akupunktio on todennettu tehokkaaksi hoitomuodoksi. Listalla on jo yli 400 erilaista sairautta ja määrä kasvaa koko ajan.

Akupunktiolla hoidetaan menestyksekkäästi mm.

– migreeni

– päänsärkyjä

– huimaus

– kolmoishermosärky

– Menierin tauti

– tinnitus

– väsyneet ja kuivat silmät

– hampaiden särky

– poskiontelotulehdus

– kasvohalvaus

– astma

– vilustuminen

– ripuli

– olkapääkipu

– raajojen verenkierto-ongelmat

– puutumiset

– nivelrikon kipu

– niska-hartiaseudun kipu

– selkäkipu

– noidannuoli

– ranteen kivut

– polvikipu

– pohjekipu

– akillesjännetulehdus

– ummetus

– unettomuus

– fibromyalgia

– väsymys

– tulehdustiloja ja tunnetiloja kuten masennus

– ihottumat

– iho-oireet

– neurologiset kivut

– gynekologiset vaivat

– lapsettomuus

– impotenssi

– frigiditeetti

– eturauhasvaivat

– iskias

– penikkatauti

– jäätynyt olkapää

– paksusuolen tulehdus

– vatsakatarri

– verenpainetauti

– jännitystilat

– virtsaamisvaivat ja turvotus

– raskauden aikainen pahoinvointi

– synnytyksen jälkeiset vaivat

– bronkiitti

– äänen käheys

TULINEULA

Volframista valmistettu tulineula kuumennetaan n.300-400 asteeseen. Neula käytetään nopeasti hoidettavalla alueella eikä sitä jätetä ihoon. Tulineula edistää tehokkaasti Veren ja Qin (Energian) kiertoa.

Listassa yleisimpiä tulineulalla hoidettavia vaivoja: – känsät – säärihaavat – arpikudokset – suonikohjut – rasvapatit – tenniskyynärpää – penikkatauti – tik-liikkeet – ruusu – kihti – kylmän kyhmyt – ihottuma – kivuliaat kuukautiset – eturauhasen laajentuma – astma – ripuli – olkapään kipu – luupiikki kantapäässä – turvotus raajoissa

KUPPAUS

Kuppaus on tuttu hoitomuoto myös länsimaissa. Kuppauksella virkistetään Veren ja Energian kiertoa elimistössä. Kuppausta on a) kuivakuppaus b) nopea kuppaus c) liukukuppaus d) vaihtokuppaus e) neulakuppaus f) mikrokuppaus g) moksakuppaus

Kuppaus voi aiheuttaa mustelmia, mutta ne häviävät muutamassa päivässä. Kuppausta käytetään esim. flunssan alkuvaiheessa poistamaan ulkoista patogeenistä tekijää tai sillä voidaan vahvistaa sisäelimiä tai edistää paikallisesti Energian (Qi) ja Veren virtausta (esim. huono verenkierto). Kuppaus on myös omiaan selluliitin poistossa.


MOKSABUSTIO

Moksibustiolla tarkoitetaan akupisteiden lämmittämistä kuivatusta pujosta valmistetulla moksalla. Tekniikoita on monia, esim. neulamoksa, suoramoksa ja moksalaatikko. Moksalla tuodaan lämpöä ja liikettä kehoon. Moksalla lämmitetään kehon kylmiä alueita. Moksa on tehokas hoitomuoto ja sillä hoidetaan stagnaatiosta, Kylmästä tai Kosteudesta johtuvia oireita, kuten palelemista tai kipua. Moksaa käytetään monesti yhdessä neulahoidon kanssa. Erittäin hyviä tuloksia saadaan esim. yövirtsaamisen ja Munuaisten Yangin vajavuustiloissa.

AKUVASARA

Akuvasara on pieni metallinen tai muovinen vasaraa muistuttava väline, jossa on viisi tai seitsemän neulaa. Akuvasaralla naputellaan akupisteitä, meridiaaneja tai muita ongelmakohtia kuten paikallisia kipualueita. Akuvasaralla voidaan hoitaa hartia-niskaseudun kipuja, mustelmia, ihosairauksia tai aktivoida meridiaanin toimintaa.

GUA SHA

Gua Sha on kivestä tai luusta tehty pieni lasta, jolla sivellään ihon pintaa. Käsittely elvyttää pintaverenkiertoa sekä aineenvaihduntaa ja rentouttaa lihaksia.

TUINA HIERONTA

Tuina hieronta on myös yksi hoitomenetelmä PKL:n mukaan (perinteinen kiinalainen lääketiede). Tekniikka pitää sisällään hankaus, painelu, puristus, vääntöliikkeitä, taputuksia sekä nikama- ja nivelkäsittelyä. Hieronnan tarkoitus on tasapainottaa Qin ja Veren virtausta sekä paikallisesti että koko kehossa. Hyvä vaihtoehto erityisesti kun hoidetaan lasta.

SHIATSU

Shiatsu on yli tuhat vuotta vanha japanilainen sormilla painanta tekniikka, joka pohjautuu pitkälti kiinalaiseen lääketieteeseen. Alun perin shiatsu on ollut kiinalaisen akupunktion japanilainen vastine. Shiatsu rentouttaa kehoa ja mieltä sekä laukaisee jännitystiloja. Shiatsu toimii hyvin yöhikoilun ja stressin oireisiin, siitä saa apua myös päänsärkyyn, väsymykseen, unettomuuteen, selkäkipuihin sekä moniin muihin vaivoihin. Fibromyalgian hoidossa olen todennut sen olevan hyvä vaihtoehto neulahoidolle.© 2020 Kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Eija Tuumi.
Ajanvaraukset ja tiedustelut: ma-pe 9-17 040 546 7653. Hämeenkatu 25 A, 33200 Tampere

>